maandag 17 oktober 2011

No Knead Bread (Brood zonder Kneden)

Wonderen bestaan nog!
Een "wonderbrood dat altijd lukt", lekkerder is dan menig bakkersbroodje, spotgoedkoop is, niet gekneed hoeft te worden en zo makkelijk is dat een zesjarige het kan bakken.

Het brood stamt van Jim Lahey, in Manhattan een befaamd bakker. Mensen aldaar staan voor dit brood in de rij! Gegeven het gemiddelde Amerikaanse brood zegt dat natuurlijk nog niet zoveel maar gezien mijn liefde voor vers, ambachtelijk brood en mijn aangeboren afkeer van onnodige lichamelijke inspanning, moest ik dit brood dus proberen..!

En tja, wat kan ik zeggen..... Het is allemaal waar! Het brood dat uiteindelijk uit de oven rolde was mooier, fotogenieker, geuriger en lekkerder dan alles wat ik eerder had gebakken. Het lijkt een beetje op dat heerlijke Italiaanse brood dat in Nederland nergens te vinden is.

Tja, het duurt dus wel lang dit brood maar met een beetje handige planning kun je best vaak van zo’n lekker broodje genieten. Als je in de namiddag van de ene dag de boel bij elkaar gooit in een mengkom, dan kun de volgende ochtend het brood afbakken en genieten...

Wat dit brood verder zo bijzonder maakt, is dat de bedenker zijn recept niet op Coca Cola-achtige wijze geheim houdt maar het met plezier deelt met iedereen.

Hierbij dus mijn bescheiden bijdrage aan het wereldkundig maken van dit wonder!



Voor 1 brood heb je nodig:
450 gram bloem (houd van een pond gewoon nog een beetje achter om te bestuiven)
1 gram (klein theelepeltje) gist (geen typfout, het lukt echt met zo weinig!)
een flinke theelepel zout
350 ml water (lauwwarm, niet ijskoud)

En zo gemakkelijk en leuk is het dan..:
Meng bloem, gist en zout door elkaar in een flinke kom. Doe er het water bij en roer alles grofweg door elkaar. Schrik niet als het niet op brooddeeg lijkt, dit deeg hoort heel klef te zijn. Dek de kom nu af en laat gedurende 12-18 uur met rust (hoe langer hoe beter..).

Gewoon op kamertemperatuur, de boel hoeft niet eens op een speciale warme plek te staan. Als je de slim bent dek je de kom af met vershoudfolie, dan kun je spieken als je je nieuwsgierigheid niet kunt bedwingen en zul je zien dat het deeg na een tijdje enthousiast begint te groeien en bubbelen. It’s alive!!!!

Bestrooi na de rijstijd een werkblad royaal met (de achtergehouden) bloem. En dan bedoel ik ook echt royaal want de boel is alleen maar kleffer geworden. Stort het draderige en plakkerige (en onhandelbare) deeg op de bloemlaag en strooi er ook nog royaal bloem over. Trek het deeg nu een beetje uit elkaar en vouw de uiteinden over elkaar. Draai het deeg een kwartslag en herhaal dit.

Laat het deeg nog een kwartiertje rusten onder afdekfolie. Pak nu een siliconen bakmat, bakpapier of theedoek en strooi daar polentameel (grove maisgries), zemelen, muesli (zonder rozijnen e.d.) of havervlokken over. Vorm het deeg nu zo goed en zo kwaad als het lukt tot een balvorm en leg op de bakmat, papier of theedoek. Strooi er nu nog wat polentameel/havervlokken over en dek af met folie en / of een theedoek. Geen stress als je geen perfecte bal weet te maken. Het deeg is heel zacht en slap maar geloof me, het komt allemaal nog goed. Laat afgedekt nog 1-3 uur rijzen (ligt aan de temperatuur en je geduld...).

Verhit een half uur voordat je gaat bakken de oven voor op minimaal 250 graden (hoogste stand) en zet er een ovenbestendige (liefst gietijzeren) braadpan met deksel in. Haal, als je gaat bakken, de gloeiendhete braadpan even uit de oven, stort het deeg er zo goed en zo kwaad als het gaat in, doe het deksel op de pan en zet de boel 30 minuten in de oven. Haal na dit half uur de deksel van de pan en zet de temperatuur terug naar 200 graden. Dit laatste is niet helemaal volgens het recept, maar mijn eerste broden hadden nogal een heftige korst, door de temperatuur iets omlaag te brengen ging dat beter. Probeer het uit, het ligt ook een beetje aan je oven...

Laat het brood vervolgens nog 15-25 minuten zonder deksel afbakken. Haal het uit de oven en uit de pan en laat je brood vervolgens afkoelen op een rooster.

Eet Smakelijk!!!

1 opmerking:

  1. OK ik woon in canada en ik ga dit proberen want ik heb zoooo DE balen aan t brood hier! h.dank voor dit recept. powderbrush in Ontario, Canada

    BeantwoordenVerwijderen

Bol.com

Nieuw: Alles voor koken, tafelen en huishouden