maandag 17 oktober 2011

Foccacia voor Ferrie...


Ik heb een vriend en hij heet Ferrie.

Samen kookten we en dronken we en dat was goed..!

Een goed jaar geleden echter vond hij het niet meer goed en heeft hij me in de steek gelaten om in Portugal een B&B te beginnen: Casa Ribeira. Hij houdt ook een blog bij http://www.casaribeira.blogspot.com/.

Maar goed, Op zijn terras staat een houtoven en in die houtoven bakt hij Brood, Pizza's, Lamsbout, B(rood) & B(oter) pudding en Foccacia's...

Nu heb ik toevallig pas een fantastisch recept ontdekt voor Foccacia, wat ik hem (en jullie) niet wil onthouden.


Uit mijn oven smaakt het natuurlijk niet half zo lekker als uit een echte houtoven. Als je dat wilt proberen, boek dan eens een weekje bij mijn vriend. En doe hem dan de groeten van me...

De basis-ingredienten;
500 gr. bloem
Theelepel zout
Theelepel suiker
Anderhalf zakje gedroogde gist
3 dl lauw water

Speciale focaccia ingredienten;
Olijfolie, Zeezout, Rozemarijn, Thijm, Knoflook

De basis bereiding;
- Doe de bloem in een hele grote mengkom.
- Meng het zout door de bloem.
- Los de suiker op in het lauwe water (zonder suiker zal je brood minder rijzen!).
- Maak een kuiltje in de berg meel, en doe daar de gist in, giet het water erop.
- Roer langzaam met een vork wat meel van de randen van de kuil door het water, totdat het mengsel wat droger begint te worden.
- Kneed het deeg totdat het helemaal glad en soepel is (minimaal 5 minuten!).
- Doe het deeg in een grote mengkom en dek het af met huishoudfolie / theedoek. Laat het minimaal 30 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats.

Dit was de basis voor het brood. Nu volgt het echte focaccia gedeelte;
- Meng 100ml olijfolie met 200ml water en doe er 3 tenen knoflook uit de knijper bij, thijm en rozemarijn. Laat dit trekken.
- Na minimaal 30 minuten haal je het deeg uit de kom en sla je alle lucht eruit. Kneed het maximaal een minuut door en rol het uit op een bakplaat met een hoge rand. Zorg dat het deeg overal ongeveer even dik is (maximaal 3 cm).
- Duw met je vingers putjes in het deeg, bijna tot op de bodem.
- Giet de hierboven gemaakte olie (incl. kruiden) over het hele deeg, tot het goed bedekt is. (Het lijkt veel, maar geen zorgen, het komt allemaal goed...).
- Laat het deeg weer rijzen op een tochtvrije plaats. Afdekken is niet nodig.
- Verwarm intussen de oven voor op minstens 220 graden (zomogelijk nog heter...).
- Na 30 minuten plaats je het deeg voorzichtig in de oven. Door het rijzen is al veel van de olie in het brood opgenomen.
- Laat het 15 a 20 minuten bakken in een zéér hete oven. De rest van het vocht verdampt tijdens het bakken, zodat je een heerlijk zacht-knapperig brood overhoudt...

Tip!
Stooi vóór het bakken nog wat grof zeezout
en/of uiensnippers over het brood...

Eet smakelijk... zo onwijs lekker!

1 opmerking:

  1. Eindelijk een goed recept voor Foccacia. Dank je wel
    Gr,
    Albertina

    BeantwoordenVerwijderen

Bol.com

Nieuw: Alles voor koken, tafelen en huishouden