maandag 24 oktober 2011

IJskoffie van Irma

Mijn teerbeminde Irma is een echte levensgenieter! 
Een maaltijd is voor haar niet compleet zonder een dessert en dan kiest ze graag iets waar ijs in zit. 

Deze zomer, op een terras in Gent, dronken we als afsluiting van een late lunch, deze IJskoffie. Thuis maakte ze hem na. 

Het grote voordeel van dit recept is volgens Irma dat het (als je dat wilt) redelijk calorie arm te maken is. Volgens mij is het vooral heel erg lekker..!


Recept voor één glas IJskoffie

-Zet een sterke blender klaar en vul hem met:
  • IJsblokjes (ongeveer een half glas vol) 
  • Flinke scheut melk (als je het echt lekker wilt hebben natuurlijk volle melk maar halfvolle melk volstaat ook)
  • Naar smaak 1 tot 1,5 theelepels oploskoffie
  • Naar smaak 0.5 theelepel cacaopoeder
  • Naar smaak suiker of zoetstof (koude dranken smaken minder snel zoet dan warme dranken) 
(Om de koffie nog smaakvoller of avontuurlijker te maken kun je er kruiden als vanille, kardemom, kaneel, of een scheutje likeur aan toevoegen). 

-Meng het geheel op de hoogste stand tot de ijsblokjes geheel opgelost zijn er een flinke schuimkraag op de koffiedrank staat, bij het gebruik van volle melk zal de drank iets dikker zijn dan bij halfvolle melk.

(Let op! Deze IJskoffie schuimt enorm op. Voor veel blenders is de mengkom dus net groot genoeg om voor 2 personen te gelijk deze drank te maken...).

-Schenk de koffie in een longdrinkglas en serveer met een rietje. 

(Wil je het echt decadent maken kun je zelf wat van de melk vervangen door een bol echt vanilleijs of een bolletje vanilleijs in het glas doen voor dat je de ijkoffie inschenkt).

Je zult merken dat je met deze drank punten zult scoren bij je tafelgenoten. Ondanks de eenvoudige bereidingswijze is het een waardige en toch redelijk lichte afsluiting na een uitgebreide maaltijd.

Proost..!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bol.com

Nieuw: Alles voor koken, tafelen en huishouden