maandag 17 oktober 2011

Wilde Oogst...

Duizenden jaren geleden verzamelden mensen al wilde vruchten zoals bessen, noten en bladeren. Nu zweren lekkerbekken en gezondheidsfreaks meer dan ooit bij vruchten van moeder natuur.

Wilde bessen en vruchten worden herontdekt, want ze overtuigen met een ongewone smaak en een hoog vitaminegehalte. Producten zoals bramen, vlierbessen, rozenbottels, sleedoorn, meidoorn- en lijsterbessen zijn gewoon eetbaar en nog gezond ook!

Zelden vinden we deze delicatessen in de winkel en omdat deze lekkernijen niet te koop zijn, moeten we zelf de natuur in.

Vanaf het begin van de zomer tot laat in de herfst kun he het wilde fruit in bos en veld vinden. Wie tijdens een wandeling de ogen open houdt, ontdekt, afhankelijk van het seizoen, heerlijkheden als, bramen kweeperen, mahoniebessen, rozenbottels, vlierbessen enz.

Het is aan te bevelen om de vruchten thuis direct te verwerken.

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in het verzamelen van wilde vruchten is het verstandig om een naslagwerk aan te schaffen of zich door een deskundige te laten voorlichten, omdat niet alle wilde vruchten geschikt zijn voor verse consumptie.

Verschillende vruchten, zoals zure mahoniebessen, lijsterbessen of kweeperen zijn rauw niet te eten. Vlierbessen bevatten giftige stoffen die verdwijnen bij verwarming. Aangezien de opbrengst van het verzamelen doorgaans niet al te overvloedig is, kun je de vruchten combineren of er een wilde vruchtencompote van maken in combinatie met appels. Vooral vlierbessen, druiven en kersen smaken goed in combinatie met appels.

Hieronder een recept gebaseerd op de vruchten die ik hier in de omgeving weet te vinden:

Ingrediënten:
Één kilo wilde vruchten (sleedoorn, meidoorn, lijsterbes, rozenbottel, vlierbes)
Één kilo geleisuiker (gewone suiker gaat ook, maar dan moet het langer koken)
Sap van één citroen

Bereiding:
Was de vruchten.
Doe het fruit in een grote hoge pan met een halve liter water en kook het fruit tot moes (ong. 10 min.). Zeef er de pitjes uit en doe het terug in de pan. roer het citroensap en de geleisuiker erdoor. 
Breng deze massa op matig hoog vuur al roerende aan de kook tot het over het hele oppervlak flink borrelend kookt en door roeren niet meer van de kook raakt. 
Laat de massa nu 4 minuten flink koken, roer regelmatig. 
Draai het vuur uit en laat de massa tot rust koken. 
Schep eventueel met een lepel het ontstane schuim eraf. 
Zet de jampotten op een dubbelgevouwen theedoek en vul ze met een soepopscheplepel tot aan de rand met de hete jam. 
Sluit de potten direct af met de deksels en zet ze op hun kop. Door de hitte van de jam wordt en de deksel ontsmet en de overtollige lucht wordt uit de pot geduwd. Dit komt de houdbaarheid ten goede.
 Zet de potten na 5 minuten weer rechtop en laat de jam afkoelen. Maak de potten aan de buitenkant schoon en plak er een etiket met de naam en de bereidingsdatum op. Bewaar de potten op een koele, droge plaats; aangebroken potten in de koelkast.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bol.com

Nieuw: Alles voor koken, tafelen en huishouden