woensdag 14 december 2011

Pommes Sarladaises

Tijdens een middagwandeling met Irma en de jongens (toen die nog met ons op vakantie gingen) kregen we op een terrasje in Sarlat la Caneda een varkenscotelet met een frisse salade en een flinke portie van deze onvolprezen "Pommes Sarladaises".

Dit armeluisgerecht uit de Perigord wordt vanouds gemaakt door rauwe aardappelschijfjes met knoflook en/of ui in ganzen- of eendenvet gaar te stoven tot ze gaan bakken.

Tip!
Neem op de terugweg uit frankrijk uit de supermarkt een paar blikken eenden- of ganzenconfit mee. Behalve het vlees zit er ook veel vet in het blik dat je voor dit gerecht kunt gebruiken.



Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kilo aardappelen
  • ganzen- of eendenvet (ter vervanging voldoet ook een flinke klont boter èn een scheut olijfolie)
  • 1 of 2 teentjes knoflook en, (wellicht iets minder origineel) een gesnippert uitje
  • peper en zout.


Bereiding
  • Schil de aardappelen en snij deze in schijven. 
  • Smelt het vet met een scheutje water in een braad- of koekenpan (liefst gietijzer) en doe er de aardappelen bij. 
  • Doe de deksel op de pan en laat de aardappelschijfjes op een laag vuur gaar worden en het vocht verdampen tot het geheel gaat bakken. De tijd die dat kost is afhankelijk van de dikte van de aardappelschijfjes en de hoeveelheid toegevoegd vocht. Gewoon erbij blijven en af en toe controleren dus...
  • Hak de knoflook fijn en voeg dat bij de gare aardappelschijfjes. 
  • Bak het het geheel in dezelfde pan tot er onderop een korst ontstaat en schep om. Herhaal dit een paar keer zodat de gebakken en krokante korst zich door de aardappel mengt. 
  • Maak op smaak met zout, peper en evt. wat peterselie.
Serveer met een frisse salade een een stuk eendenconfit...

Eet smakelijk..!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bol.com

Nieuw: Alles voor koken, tafelen en huishouden