De drank is eigenlijk dezelfde als de meer bekende Glühwein die traditioneel rond de Kerst gedronken wordt. Met dien verstande dat Bisschopswijn wordt gemaakt met sinaasappel en Glühwein met citrusvruchten, dus niet specifiek alleen met sinaasappel maar ook met citroen en dergelijke.
De voorloper van de bisschopwijn is (h)ypocras, een wijn die na het eten opgediend werd met geconfijte vruchten en taarten. Tevens werd hij gedronken met oud en nieuw waar de (h)ypocras begeleid werd door opgerolde wafeltjes "de rolletjes" die de "windselen" van het nog te ontginnen jaar symboliseerden.
"Mijn" Bisschopswijn...
Ingrediënten:
- 4 dl water
- Schil van een halve sinaasappel (en evt. een scheut sap)
- Een snufje gedroogde- of een paar schijfjes verse gember
- 2 kaneelstokjes
- 6 kruidnagels
- 1 theelepel kaneelpoeder
- Nootmuskaat
- 10 eetlepels suiker
- 1 wijnglas cognac
- ¾ liter rode wijn
- 1 wijnglas rode port
- Schijfjes appel
Bereidingswijze:
- Verwarm eerst het water met de schil, de kaneelstokjes, de gember en de kruidnagels, totdat het bijna kookt.
- Voeg dan de suiker en de cognac toe.
- Giet dit mengsel door een zeef in een kom.
- Voeg de rode wijn toe.
- Laat het op een zacht pitje langzaam weer warm worden.
- Strooi het kaneelpoeder over de drank en giet de port erbij.
- Voor het opdienen de nootmuskaat in de glazen raspen.
- Schenk de wijn in de glazen en voeg één of twee schijfjes appel toe.
Tip: gebruik koek- of speculaaskruiden als je niet alle specerijen in huis wilt halen...
Proost..!
Proost..!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten