vrijdag 2 december 2011

Degustatiebieren

Bommen en Granaten
 Brouwerij De Molen
Zelf heb ik niet zoveel met wijn. Een lekker glas op zijn tijd gaat er wel in, maar ik kan er niet op dezelfde manier van genieten zoals een aantal van mijn culinaire / oenologe vrienden dat overduidelijk doen...

Ikzelf ben meer een bier-man. Geen pils (dat bewaar ik voor een snikhete dag op een terrasje), maar, zoals onze zuiderburen dat noemen, "degustatiebier".

Het Bierwoordenboek geeft de volgende omschrijving van Degustatiebier:

Degustatie betekent proeven.
Degustatiebier is bier dat je moet proeven. Dit kan zijn om de smaak te analyseren, maar ook het genieten van de smaak.
Dergelijke bieren worden daarom ook niet snel gedronken, zoals wel het geval bij de tegenhanger; Dorstlessende bieren oftewel doordrinkbieren.

Het onderscheidt tussen een degustatiebier en een doordrinkbier is voor sommige biersoorten nogal persoonsgebonden.
Wat de één als een doordrinkbier beschouwt kan door een ander gezien worden als een bier waar je van (de smaak) genieten moet.
Over het algemeen hebben degustatiebieren een hoog stamwortgehalte (alcoholgehalte).

Ook de temperatuur kan een rol spelen in de smaakbeleving van bier:
Een bier, dat koud gedronken wordt heeft, over het algemeen, minder smaak dan als het gedronken wordt bij een hogere temperatuur.
Een bier, gedronken bij een lagere temperatuur (10 °C of lager), is veeleer een dorstlesser ('lekker als het (buiten) warm is / je het warm hebt').


Typische degustatiebieren zijn b.v. Abdijbieren (zoals de trappistenbieren), Engelse Ale, Bitter, Stout, Porter, Lambic/Geuze, de prachtige bieren van de Nederlandse brouwerij "de Molen" enz. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bol.com

Nieuw: Alles voor koken, tafelen en huishouden