zondag 1 april 2012

Zeeuwse Whisky *Eylandt Legend", een bijzonder project...

De eerste vaten Zeeuwse whisky liggen gereed bij Meinderd Kampen in zijn destilleerderij aan de Havenkade in Bruinisse. De naam: "Eylandt Legend". Wat zes jaar geleden als hobby begon is inmiddels uitgegroeid tot een echt bedrijf.

Nog steeds met liefhebberij als drijfveer, maar waar inmiddels wel hard voor gewerkt moet worden in de late en vroege uurtjes én in het weekend, want daarnaast heeft Kampen nog steeds een vaste baan. "Ik zit in de haardenverkoop", laat hij weten. Zijn destilleerderij begon hij met hulp van zijn zwager Gert de Keijser en vriend Jeroen Kik. Zij verlenen nog wel hand- en spandiensten, maar hebben het vooral ook druk met hun eigen banen.

Daarom helpt Meinderds vrouw Hanna de Keijser tegenwoordig steeds vaker mee met het noteren van de orders, het afvullen van de flessen en alles wat verder nodig is. Behalve het stoken, want dat is exclusief het werk van Meinderd zelf. Hij heeft daarvoor de beschikking over een nostalgische ketel, een gerestaureerde Stonner uit 1935 en sinds kort over een zelf gebouwde aanzienlijk groter exemplaar om te kunnen blijven voldoen aan de groeiende vraag.

Zo stookt Meinderd onder meer uit de druivenpulp van wijnboerderij De Kleine Schorre in Dreischor de Zeeuwse grappa. Hij doet dat zoals dat in Italië en Duitsland gebeurt, dus destilleren met schil en al, hetgeen smaak en geur ten goede komt.

Nostalgie en ambachtelijkheid staan hoog in het vaandel bij 'Kampen Destillateurs'. Vandaar dat Meinderd zijn nieuwe stookketel voor het aanzien een houten mantel heeft gegeven. Ook gaat hij bewust in zee met molen De Hoop in Zierikzee voor het betrekken van zijn gerst voor de Zeeuwse whisky die hij binnenkort hoopt te maken. "In het voorjaar 2009 was daarvoor onze moutvloer gereed. Daarop moet de gerst ontkiemen en vervolgens door rook worden gedroogd", zegt de destillateur.

Meinderd zet in op de productie van een Zeeuwse single malt te vergelijken met de Schotse Tallisker whisky. De voorwaarden voor zo'n smaakvol product hier in Zeeland zijn volgens hem te vergelijken met die in Schotland. Hij laat zijn Zeeuwse whisky rijpen op houten zogeheten Speyside vaten uit Schotland en inmiddels is het bijna zover dat het eindresultaat geproefd mag worden.


Een bijzonder project, uniek in de whisky-wereld!!

Het ontstaan van de eerste Zeeuwse Whisky. Geproduceerd van Zeeuwse gerst. Gemout en ge-eest in onze in-huis mouterij. Gemalen in onze maalderij. Uiteindelijk gedestilleerd in onze houtgestookte destillatieketel in onze ambachtelijke destilleerderij gelegen aan de vissershaven van Bruinisse. Het eerste vat "Eylandt Legend" wordt gelagerd op refill-bourbon vaten. Single Distillation, Single malt, Single cask op cask-strength.


Follow the taste of aging whisky:

Wanneer u een aandeel aanschaft ontvangt u:
- 20cl New White Spirit "Eylandt Legend 2010 Revelation"
- 20cl na 1 jaar vatrijping "Eylandt Legend Echoes 2011"
- 20cl na 2 jaar vatrijping "Eylandt Legend Echoes 2012"
- 70cl Single malt, Single cask Zeeuwse Whisky "Eylandt Legend" na 3 jaar vatrijping in een genummerde oplage op naam van de eigenaar Deze krijgt u uitgereikt op het bottelingsfeest in 2013.

U kunt een voorkeur aangeven voor het aandeelnummer. Wees snel, er zijn maar 180 aandelen beschikbaar.

Aandeel "Eylandt Legend" 99.95 EUR




1 opmerking:

  1. hey ik krijg je niet te pakken voor een foto voor de pzc! wil je mij mss bellen.? groet van marieke Mandemaker 0651154292

    BeantwoordenVerwijderen

Bol.com

Nieuw: Alles voor koken, tafelen en huishouden