maandag 30 april 2012

Drie Zeeuwse koks in aspergewedstrijd Zierikzee

ZIERIKZEE - Op 7 mei aanstaande wordt voor de achtste keer de Asperge Amuse wedstrijd georganiseerd door Restaurant De Zeelandbrug in Zierikzee. Uit 22 inschrijvingen vanuit heel Nederland heeft de jury gekozen voor 10 kanshebbers. De geselecteerde recepten komen o.a. uit Gelderland, Noord Holland, Noord Brabant en hoe kan het ook anders: uit Zeeland.

Een professionele jury zal de op 7 mei de gerechtjes beoordelen in combinatie met de witte Spaanse wijn: Ramon Bilbao Monte Blanco Verdejo, want naast een bijzondere en spannende amuse is de wijn-spijscombinatie bij deze wedstrijd ook van belang.

De jury, bestaande uit: Jos van Grunsven (Euro-Toques Nederland), Ton de Zeeuw (Culinair journalist), Joost van Hurk (Verbunt Wijnkopers), Wil van Bruchem (BAG) en meester-kok Sjaak Jobse wacht met spanning af wie de ‘Koningin van de Groente’, ‘Het witte Goud’ of ‘De Parel van het Land’ als een bijzondere amuse kan presenteren.


Drie Zeeuwse koks, onder wie titelverdediger Martijn van der Walle uit Vlissingen, zijn geselecteerd voor de strijd om de beste amuse met asperges, die maandag 7 mei in Zierikzee wordt gehouden.

Vanuit het gehele land schreven 22 keukenchefs in. De jury selecteerde tien mensen voor de eindronde in restaurant De Zeelandbrug. De deelnemers komen uit Gelderland, Noord-Holland, Brabant en Zeeland. De koks moeten een een klein voorgerechtje maken waarin asperges zijn verwerkt.

Restaurant de Zeelandbrug






zondag 29 april 2012

Zeeuws-Vlaanderen, een (culinair) landje apart

Zeeuws-Vlaanderen: Een landje vol contrasten. Grotendeels onontdekt, puur; een landje apart. Een landje ook vol sfeer en gezelligheid. Het landje ook van Reynaert de Vos, Jantje van Sluis, Willem Beukelszoon en de Vliegende Hollander. Cultuur en traditie van eeuwenoude stadjes gaan hand in hand met zee- en strandplezier aan de kust. In bruisende havens ervaart u het rijke maritieme verleden en het hypermoderne heden.

Typerend voor het Zeeuws-Vlaamse landschap zijn de dijken met hoge bomen, de verborgen kreken, de oneindige landweggetjes met oude knotwilgen, de natte graslanden, de Spaanse forten en de vestingwerken. Met het fietsknooppuntensysteem en de vele fiets-, wandel- en autoroutes van de VVV kunt u de streek in uw eigen tempo, op uw eigen manier ontdekken.



De Bourgondische inslag van de Zeeuws-Vlamingen en het bezoek van onze vaak gastronomisch goedonderlegde zuiderburen, hebben ongetwijfeld hun invloed gehad op onze keuken.  Zeeuws-Vlamingen houden van lekker eten en hebben op dat gebied dan ook een niet geringe naam hoog te houden..!

Naast de restaurants, bistro’s, (eet)cafés kent Zeeuws-Vlaanderen maar liefst vijf sterrenrestaurants. Sergio Herman is sinds 2007 de beste kok van Nederland en heeft sindsdien met zijn restaurantOud Sluis drie Michelinsterren. Restaurant De Kromme Watergang in Slijkplaat heeft twee Michelinterren. Restaurant La Trinité in Sluis, Pure-C in Cadzand en ’t Vlasbloemeken in Koewacht hebben één Michelin-ster. 

Zeeuws-Vlaanderen staat op culinair gebied dus duidelijk op de kaart, ook internationaal.

Wat vis- en schaaldieren betreft komt u in het mooie Zeeuws-Vlaamse land natuurlijk honderd procent aan uw trekken. Bijvoorbeeld in de acht mosselrestaurants in het pittoreske Phillippine. In dit voormalige havenstadje worden jaarlijks een half miljoen kilo mosselen geserveerd. Wist u trouwens dat het haringkaken in Biervliet is uitgevonden? Restaurant De Boeie in Sluis is in 2011 uitgeroepen tot leukste restaurant van Zeeland.

Daarnaast zijn er verscheidene mogelijkheden voor culinaire uitstapjes.




Zeeland heeft straks eerste provinciale WiFi netwerk

Delta en Provincie Zeeland realiseren uniek open Wifi netwerk. In de zomer van 2012 kunnen bezoekers en inwoners op tal van toeristische locaties in Zeeland gebruik maken van WiFi. Zeeland wil hiermee bezoekers én inwoners faciliteren bij het gebruik van internet op locatie.

Hiermee is Zeeland de eerste provincie in Nederland die op zo’n brede schaal gratis WiFi beschikbaar stelt voor bezoekers en inwoners.


De laatste jaren is mobiel internetten met smartphones, tablets en Ipad’s fors toegenomen. Omdat aanbieders de datalimieten terugschroeven neemt de vraag naar draadloos internet via open WiFi-verbindingen dan ook steeds verder toe. Multi-utility bedrijf DELTA, Provincie Zeeland enPromotie Zeeland Delta(een samenwerkingsverband tussen de Zeeuwse VVV’s) hebben dan ook de handen ineen geslagen om WiFi te ontwikkelen op drukbezochte plekken in Zeeland.

WiFi in Zeeland
Op ruim 80 plaatsen in Zeeland wordt het mogelijk om in de openbare ruimte gratis gebruik te maken van WiFi. Voor gebruikers die sneller internet willen, bijvoorbeeld voor het versturen van foto’s of het downloaden van filmpjes, is het mogelijk om tegen betaling gebruik te maken van een snellere internetverbinding. De gebruiker kan kiezen uit twee snelheden van internet.

Met het op grote schaal introduceren van open WiFi onderscheidt Zeeland zich van andere regio’s. “Je ziet wel vaker dat je in kunt loggen op het WiFi netwerk van bijvoorbeeld een restaurant, maar iedere uitbater hanteert zijn eigen netwerk met telkens weer andere inlogcodes. Straks heb je op al die plaatsen in Zeeland een en hetzelfde WiFi netwerk” zegt Sjoerd Heijning, gedeputeerde van de Provincie Zeeland. “Zeeland loopt daarmee voorop in Nederland.” Bezoekers en inwoners die verbinding maken met het WiFi Zeeland netwerk kunnen via een informatiepagina direct locatiegebonden VVV-informatie krijgen over bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde horeca of bezienswaardigheden. “We kunnen hiermee de gast nog beter voorzien in zijn informatiebehoefte, op iedere plaats en ieder moment”, aldus Patrick Polie, directeur a.i. vanPromotie Zeeland Delta.

Op dit moment wordt in kaart gebracht op welke locaties het WiFi netwerk als eerste wordt uitgerold en wat de kosten zullen zijn van een snellere internetverbinding. Het is de bedoeling om vanaf juli WiFi beschikbaar te hebben op de drukst bezochte plekken in Zeeland. Na de zomer zullen wij het aantal ‘hotspots’ daar waar wenselijk uitbreiden binnen de provinciegrenzen.

Samenwerking
Het WiFi-netwerk wordt gerealiseerd door DELTA. DELTA maakt hierbij gebruik van de ervaringen die eerder zijn opgedaan bij het pilotproject WiFi op het Bellamypark in Vlissingen. De proef in Vlissingen, die oorspronkelijk per 1 april zou eindigen, wordt daarom gecontinueerd. “Dit project sluit goed aan bij onze bestaande internetdiensten, maar ook bij onze maatschappelijke doelstellingen. Met WiFi kunnen we een voorziening creëren die goed is voor onze klanten én een bijdrage levert aan het toeristisch product van Zeeland. Goed voor Zeeland dus”, zegt Jaap Rieter, directeur Consument en Zakelijk bij DELTA.

Ook de Provincie Zeeland is blij met het project. Gedeputeerde Heijning: “Het realiseren van gratis WiFi sluit aan bij ons collegeprogramma ‘Stuwende Krachten’. We bieden hiermee een unieke en eigentijdse dienst aan de Zeeuwse toeristen en inwoners en stellen daar dus ook graag middelen voor beschikbaar.”




dinsdag 24 april 2012

Ringrijden in Zeeland

Ringrijden is een folkloristische traditie waarbij een ringsteker op een paard zit en met een lans door een ring probeert te steken. Hij rijdt daarbij in galop op een stellage af waar de ring aan bevestigd is. In Zeeland wordt het als een serieuze sport beoefend. Het is een waar spektakel om mee te maken. Wie in de buurt is moet beslist gaan kijken.

Kus van de jonkvrouw
Ringrijden bestond al in de zeventiende eeuw als een spel op jaarmarkten waar alle boeren bijeen waren. Een chiquere vorm zou hebben plaatsgevonden in 1743 toen Keizerin Eugènie van Oostenrijk haar Nieuwjaarsfeest hield. Aan haar Hofburg vond een ringsteekwedstrijd plaats, niet vanaf paarden maar vanuit karossen. Een manier die nu in Friesland nog wordt beoefend. Maar waarschijnlijk kenden de middeleeuwen al een soort voorloper. Ringsteken kan uit de toernooien van die tijd zijn voortgekomen. De ridders zouden de ring van een jonkvrouw hebben moeten steken. Wie dat drie keer lukte mocht voor de jonkvrouw neerknielen om zijn prijs in ontvangst te nemen, waarna hij haar mocht omhelzen en kussen.

Ringrijden de hele zomer door
Ringrijden in Zeeland wordt traditioneel op Walcheren beoefend en ook in enkele plaatsen op Zuid-Beveland. Tegenwoordig zijn er de hele zomer door wedstrijden. Elders in de Provincie vinden regelmatig demonstratiewedstrijden plaats. Tijdens demonstraties wordt er soms een boerenronde gereden waarbij de vrouwen vanuit karren de paarden mennen en de mannen de ringen steken.

Regels voor het ringrijden
Ringrijden voldoet aan een aantal regels. De paarden waar op wordt gereden zijn boerenwerkpaarden waar de ringrijder zonder zadel op zit. De ring hangt precies 2,20 meter boven de grond halverwege de baan in het midden aan een koord dat dwars over de baan is gespannen. Een wedstrijdring heeft een doorsnee van 38 millimeter. De lengte van de ringbaan is ook voorgeschreven en moet 36 meter zijn met een breedte van 1 meter. Hij is afgezet met palen waar een touw langs is gespannen.

Medewerkers om alles in goede banen te leiden
Als de ring gestoken is wordt die weer afgegeven aan het eind van de baan. De ringsteker houdt daarbij zijn lans achterover zodat de zogenaamde ringloper hem zonder gevaar te lopen van de lans af kan schuiven. Naast de ringloper is er een ringhanger die telkens een nieuwe ring bevestigd. Een baancommissaris houdt het goede verloop van de wedstrijd in de gaten. Er zijn twee schrijvers, één die op een groot bord de stand bijhoudt en één die datzelfde op papier doet. Dubbelschrijving moet misverstand voorkomen omdat er anders felle discussies kunnen ontstaan.

Vaak veel enthousiast publiek bij ringrijden
Het publiek, dat per gestoken ring sowieso al enthousiaster wordt, hoort door luidsprekers de opzwepende stem van een speaker die gedetailleerde informatie geeft over de wedstrijd door onder meer de namen van de deelnemers af te roepen en soms halve doopcelen te lichten. Alles rondom de wedstrijd staat in het teken van veel folklore. De wedstrijddeelnemers komen met hun vrouwen in prachtige klederdracht met hun boerenkarren naar het toernooi.

Kampen tot één winnaar overblijft
Dikwijls is het succes van een aantal ringstekers zo groot dat aan het eind van de dag meer ringstekers hetzelfde aantal ringen heeft gestoken. Om toch slechts één winnaar over te houden wordt gekampt met steeds kleiner wordende ringen tot zelfs een ring van slechts 10 millimeter.

Regels voor tenue
Niet alleen de wedstrijd kent regels maar ook bijvoorbeeld het tenue dat door de deelnemers wordt gedragen. Zij moeten verschijnen in het wedstrijdtenue bestaande uit een witte trui met groen ZRV-embleem en groene randjes langs de mouwen en de kraag. Over de rechterschouder dragen zij een oranje sjerp met ook weer het embleem er op. De broek, schoenen, sokken en pet moeten eveneens wit zijn. Gebruikelijk is dat het paard speciaal wordt versierd. De minimumleeftijd die de deelnemers hebben is twaalf jaar. Er bestaat geen maximum leeftijdgrens. Omdat het een traditionele sport is doen relatief veel mannen op hoge leeftijd mee.





zaterdag 21 april 2012

Mariniers naar Vlissingen..?


Doorn in het oog

Auteur: Maikel Harte |   zaterdag 14 april 2012 | 07:00

De Tweede Kamer gaat vooralsnog niet akkoord met de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen.
De PVV wil zelfs een hoorzitting.

Het draait dan vooral om de kosten van een verhuizing naar en nieuwbouw in Vlissingen afgezet tegen de kosten van een renovatie in Doorn. Om die kosten zou het eigenlijk niet moeten gaan. Het gaat er om dat een historische vergissing rechtgezet moet worden, want hoe hebben ze nu ooit een marinierskazerne in Doorn kunnen bouwen? Daar begrijp ik niets van. Het korps mariniers is in 1665, nota bene mede door Michiel de Ruyter, een Vlissinger, opgericht. Soldaten werden aan oorlogsschepen toegewezen om onze koopvaardij te beschermen. Sindsdien spreken mariniers tot de verbeelding, want het Korps Mariniers daar kom je niet zomaar bij. Dan ben je een bikkel. 
Op de lagere school zat ik met een jongen in de klas, wiens neef er bij zat. Hij deed er zijn spreekbeurt over. Jaloers dat ik was. Mariniers, dat zijn stevige kerels in strakke schitterende outfits. Nergens zijn ze bang voor en te land en ter zee leggen ze hunnen leven in de waagschaal voor volk en vaderland. Die horen toch niet in Doorn, op de Utrechtse Heuvelrug. Waar de reeën vrolijk dartelen over de heide, de vogeltjes fluiten tussen wuivende dennentakken, en de bankier het gras maait van zijn kapitale villa. Het enige water dat er je er vindt zit in de putjes van de golfbaan of in de grond en dat water is dan zelfs nog zo proper dat je het kunt drinken. Ze verkopen het in flessen met chique namen als Sourcy en Bar-le-Duc. Doorn, daar kweek je ballen, geen mannen. Nee, mariniers horen daar waar de Noordwestenwind giert rond je oren, waar de zee zich kapotslaat op stranden en dijken, waar je voeten wegzakken in zompige zilte klei, waar pinten gedronken worden in ouwe bruine kroegen met Michiel de Ruyter op zijn sokkel vlak bij je. In Vlissingen, daar horen ze..!

vrijdag 20 april 2012

Zeekraal en Lamsoren...

De Zeeuwse kustwateren met hun slikken en schorren zijn een eindeloze bron van variatie. Wie van afwisseling houdt, moet dan ook beslist eens aan de slag met zeekraal of lamsoor. Deze 2 plantjes groeien in het wild op de zilte kwelders van Zeeland. (Maar let op! Zelf plukken is bijna overal verboden..!) Kort gekookt of gestoomd is zowel zeekraal als lamsoor bijzonder smakelijk. Beide groenten doen het uitstekend bij visgerechten en zijn ook heel geschikte ingrediënten voor salades.

Zeekraal: zilt en zoutig
Zeekraal heeft wel wat weg van een cactusje zonder stekels. De plant neemt zout op tijdens de groei en heeft daardoor een zeer zilte smaak. Zeekraal zit bovendien boordevol vitaminen, die ook uit het zeewater worden opgenomen. Van begin mei tot begin september is zeekraal verkrijgbaar.

Lamsoor: een tikje zachter van smaak
Lamsoor, oftewel zeeaster, groeit vaak op plaatsen waar een jaar eerder zeekraal groeide, maar komt ook in de nabijheid van zeekraal voor. De naam 'lamsoren' heeft deze zeegroente te danken aan de langwerpige blaadjes ('oortjes'). De groente is iets minder zilt dan zeekraal en is van half maart tot half juni verkrijgbaar.

Inkopen, schoonmaken en bereiden van lamsoor & zeekraal.
Gelukkig zijn ze in het seizoen volop verkrijgbaar bij groenteboer, vishandel en zelfs in de supermarkt. Verse zeekraal is te herkennen aan z'n vlezige stengeltjes en is in de koelkast ongeveer vier dagen houdbaar. Voor de bereiding dient de zeekraal te worden ontdaan van de onderste stugge delen en even snel te worden gewassen in koud stromend water. Daarna kan men de groenten naar keuze blancheren of roerbakken (bijvoorbeeld met een uitje). Een portie van 100-150 gram per persoon is gebruikelijk.


recepten

St. Jakobsmosselen met lamsoren, groene appel en limoenvinaigrette
De mooiste dingen zeg je… zonder woorden, recept van Angélique Schmeinck uit “Swingen in de keuken”.
Voor 4 personen als voorgerecht of voor 2 als hoofdgerecht.
2-3 St.-Jacobsschelpen per persoon
2 Granny Smtihs
4 el olijfolie
1 el roomboter
175 g lamsoren of zeekraal, gewassen
zeezout en zwarte peper uit de molen
Voor de limoenvinaigrette:
2 eidooiers
1 tl mosterd
sap van 2 limoenen, rasp van 1 limoen
2 el gembersiroop
0,5 dl gevogelte- of groentebouillon (uit een pot)
2,5 dl druivenpitolie
0,5 dl limoenolie (verkrijgbaar bij delicatessenwinkels, anders vervangen door druivenpitolie
Zout
Spoel de St. Jacobsschelpen onder koud water en dep ze droog met keukenpapier. Bewaar ze gekoeld (maximaal 1 dag). Meng voor de limoenvinaigrette de eidooiers met de mosterd, het limoensap en de rasp in de blender. Voeg gembersiroop en bouillon toe. Laat de blender op middelhoge stand draaien en schenk geleidelijk, in een dun straaltje de druivenpitolie en limoenolie erbij tot de vinaigrette gaat binden. Breng op smaak met iets zout. Schenk de vinaigrette in een schone, droge fles, gekoeld is hij minstens 4 dagen houdbaar. Snijd de geschilde appels langs het klokhuis in flinterdunne plakken en daarna in smalle reepjes. Meng er 4 el limoenvinaigrette doorheen. Breng 2 el olijfolie met de roomboter en een el warm water in een brede pan aan de kook tot het gaat bruisen. Voeg dan de lamsoren of zeekraal toe en laat ze roerend in 2 minuten zacht worden. Voeg geen zout toe, want zowel lamsoren als zeekraal hebben van zichzelf al een specifieke zilte smaak. Verhit intussen een antiaanbakpan en wrijf deze licht in met olijfolie. Kruide de St. Jacobsmosselen aan beide kanten met iets zeezout en zwarte peper uit de molen. Rooster ze op hoog vuur om en om 1 minuut tot ze goudgeel zijn en laat de ‘nootjes’ aan elke kant nog 10 tot 20 seconden doorwarmen. Verdeel de lamsoren of zeekraal over warme borden, leg de St. Jacobsmosselen erop en bedek met appel. Lepel er rondom nog wat limoenvinaigrette omheen.

Zeekraalsalde met garnalen, shiitakes en gember
Voorgerecht voor 4 personen, “Uit schelp en schaal”
300 g verse zeekraal
20 steurgarnalen, gepeld
1 klein stuk gemberwortel, fijngehakt
50 g shiitakes, in schijfjes
½ citroen
3 el smaakloze olie
1 tl sojasaus
½ tl versgemalen peper
1 tl geroosterd sesamzaad
Was en droog de zeekraal. Maak de vinaigrette: per de halve citroen uit, meng met de olie, sojasaus, peper en gember. Verdeel de salade van zeekraal, de shiitakes en de garnalenstaarten over 4 kommetjes of glazen. Bestrooi met sesamzaad en giet er voor het opdienen de vinaigrette overheen.

Omeletrolletjs met viskuit en zeekraal
Ook een “Uit schelp en schaal en schaal” gerecht voor 4 personen.
200 g verse zeekraal
8 eieren
2 snufjes geelwortel (koenjit)
1 el viskuit
2 takjes dille, fijngesneden
50 g boter
Cocktailprikkers
Was en droog de zeekraal. Meng de eieren, geelwortel, viskuit en dille met een garde in een kom. Doe het volgende tweemaal: verwarm 25 g boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en giet er de helft van het mengsel van in. Bak de omelet op middelhoog vuur en draai hem om met een spatel. Snijd de omelet als hij nog warm is in 3 even brede repen. Leg op elke reep wat zeekraal en rol hem voorzichtig op. Steek er een prikkertje in. Herhaal dit met de rest van het mengsel.




donderdag 19 april 2012

Start Zeeuwse Aspergeseizoen 2012

Witte wijn uit Dreischor aardige match met asperges

Auteur: door Sheila van Doorsselaer |   vrijdag 13 april 2012 | 08:33 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 13 april 2012 | 08:52
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
Slurpen, slempen en schrijven tijdens de aspergewijnverkiezing. Niet alle wijn beviel duidelijk even goed.foto Mark Neelemans
Slurpen, slempen en schrijven tijdens de aspergewijnverkiezing. 
ABSDALE - De meer of minder deskundige jury was het er over eens: De Chileense Santa Digna Gewurztraminer Reserva uit Curico Valley is gisteravond temidden van de aspergebedden in Absdale verkozen tot Hulster aspergewijn 2012. De gedeelde derde plaats ging naar de enige Zeeuwse wijn uit de test: Zeeuws schorretje blanc, uit Dreischor.
De winnende Santa Digna Gewurztraminer Reserva zal gedurende het aspergeseizoen -en dat mag nou zo onderhand wel eens gaan beginnen- worden geschonken in de horecazaken in de gemeente Hulst die meewerken aan de aspergewijnverkiezing. De uiteindelijke winnaar werd bepaald door zo'n 250 genodigden, de een meer deskundig dan de ander. Zij proefden n 22 wijnen blind en moesten ze keuren; past de wijn bij asperges op Vlaamse wijze. Op de tafels stonden voldoende spuugemmertjes, maar veel juryleden kozen ervoor de wijnen gewoon te drinken. 




woensdag 18 april 2012

Asperges reiken naar de Zon...

Lein Dieleman (4) lust geen asperges. Dat is nou jammer, want hij is geboren tussen de asperges, bij wijze van spreken. Zijn ouders, Nicole en Rien Dieleman, begonnen in 1999 Aspergepunt Walcheren, één van de weinige plekken in Zeeland waar het 'witte goud' geteeld wordt. Asperges willen lichte, goed doorlatende grond en in Zeeland vind je overwegend zware klei. Op Walcheren zijn Nicole en Rien de enige telers. Ze boeren op een oude zandrug. Ook in Koewacht, in Zierikzee en in Burgh-Haamstede liggen een paar hectare aspergevelden.

Rien heeft in december het loof van het land gehaald. De akker ligt als een lap ribfluweel naast de boerderij aan de Abeelseweg, tientallen langgerekte ribben aarde naast elkaar. Nu is het afwachten tot de grond goed opgedroogd is. Dan worden de oude bedden tot net boven de wortel afgestoken, zodat alle oude, harde stukjes aspergestengels worden opgeruimd. Daarna hoogt Rien de grond weer op en kunnen de zeilen eroverheen. "Met de zwarte kant naar boven, zodat de warmte de grond ingaat", zegt de aspergeboer.

Daarna is het wachten tot de asperges hun kopjes boven de grond steken. In de laatste week van april, als het meezit. En anders een weekje later. Op een warme dag groeit een stengel soms wel 7 centimeter. In Brabant zijn telers die de oogst een maand vervroegen door de grond te verwarmen. Dat kost enorm veel (duur) gas. Voor het merendeel komen asperges echter van de koude grond. Ook verder is de teelt in feite milieuvriendelijk. "Eén keer per jaar sproei je voor het onkruid, als je klaar bent met steken en de zeilen eraf gaan. De aspergeplanten worden daarna twee meter hoog; met een schoffel kun je daar niet meer tussendoor. Verder moet je voor de eerste aanplant genoeg compost en kalk in de grond brengen. Daarna kun je maximaal twaalf jaar oogsten zónder te bemesten. Wat je aan de grond ontneemt is minimaal. Zeven of acht ton asperges, dat is voor 95 procent water, de rest is loof wat je afsnijdt, dat versnipper je in de herfst en dat blijft op het land als bemesting."

Wel is er het probleem van de fusariumschimmel. Na twaalf jaar oogsten is de grond een generatie lang niet meer geschikt voor asperges. "De wortels zitten tot een meter diep en als je dan de grond omploegt, komt er een schimmel in de grond, die bij pogingen om later weer planten te zetten, waarschijnlijk het nieuwe plantsel besmet. Wij lossen het op met wisselteelt: gronden braak laten liggen en andere teelten, zoals bloemkool."

Asperges zijn niet goedkoop, maar het is dan ook een dure teelt, vooral in het begin. Een kilo aspergezaad kost m,eer dan goud: zo’n 35.000 euro. "Daar kan je dan 10 hectare aspergeplantjes mee zaaien. Op onze hectare staan er zo’n vijftienduizend. Die hebben we kant en klaar van een Brabantse teler gekocht." De familie Dieleman zette in 1998 de eerste planten in de grond. Het volgende jaar mochten ze veertien dagen steken, daarna lieten ze de asperges met rust, zodat alle energie naar de wortels kon gaan. "Het tweede jaar mag je tot 1 juni oogsten en dan is het weer op. Het derde jaar begint het feest, dan mag je oogsten tot 24 juni, Sint Jan. Als het aspergeveld goed is aangelegd en je pleegt geen roofbouw op je planten, kun je daarna een jaar of negen oogsten."

Wat asperges ook duur maakt, is dat het een arbeidsintensieve teelt is. "Vroeger moest je twee, drie keer per dag steken omdat ze toen nog geen zeilen hadden. Zodra er een kop boven de grond komt, verkleurt de kop paars en kan je er minder voor vragen. Met die zeilen, die ultraviolet licht tegenhouden, kun je om de dag steken."

Meestal kan er rond 25 april gestoken worden. "Dat hangt af van de grondtemperatuur. Als die een graad of 11 is, denkt de plant: héé! ’t Is warm genoeg, we gaan beginnen! Een week later kun je dan oogsten."

Bij het Aspergepunt treedt dan de vaste ploeg aan. "Vier keer in de week steken we een morgen lang met een man of zes, zeven. Meest mensen hier uit de buurt die al jaren komen en zichzelf komen aanbieden. Dat werkt lekker, die weten hoe en wat." Aspergesteken is namelijk een kunstje. "Het zeil gaat eraf en alles wat boven de grond komt, steek je uit de grond. Het is daarbij de kunst de wortel niet te beschadigen, maar wel diep genoeg te steken om een mooie lengte te halen. Na een week meelopen weet je het wel."

De oogst stopt op 24 juni precies. Asperges zijn nog echt een seizoensgroente. Het heeft wel wat, die exclusiviteit, dat gewoon genoegen nemen wat de natuur geeft. Dat betekent dus ook dat de verkoop elke dag stopt als de oogst van die dag op is. "In het begin, als we nog niet zoveel asperges hebben, is dat soms zaterdag om 11 uur al. In de goede tijd is het ‘s middags pas zover." De klant heeft keuze uit Klasse I: strak, wit, recht en dik, Klasse II: lichtpaars, wat krom en hier of daar een roestplekje; en Klasse III, de soepasperges. "We steken alles, we bieden de consument alles aan, maar wel gesorteerd. Je ziet bij huisverkoop wel dat het allemaal samen verkocht wordt, maar dat kookt niet zo lekker." In het winkeltje worden de waren aan de man gebracht. Er is ook aspergewijn, aspergejenever en asperge-ijs, aspergesaus en om het af te maken gezouten boter van de kaasboer, eieren van de scharrelboer en smaakvolle vroege aardappelen. Met ham erbij vormen ze het traditionele aspergemenu. Naar verluidt worden hier ook de beste aspergeschillers verkocht, en wat streekproducten zoals Schouwse jam en Borselse bessenwijn.

Nicole Dieleman heeft in de kast kookboeken staan met wel drieduizend recepten. Klassiek - met boter, eieren, nieuwe aardappeltjes en roomboter - is favoriet. "We eten een aantal keren in de week asperges. Als ik haast heb, pak ik een hand koppen, die gooi ik in kokend water, wat eieren erbij, nieuwe aardappeltjes met roombotersaus erbij en je hebt een prinsenmaal. Klaar in een half uur."

Aspergeweetjes
- Asperges zijn verwant aan de schorseneer en de haverwortel. Schorseneer wordt ook wel winterasperge of armeluisasperge genoemd. De haverwortel heet in de volksmond witte schorseneer, oesterplant, boksbaard, blauwe morgenster, (weer) armeluisasperge of ook wel: keukenmeidenverdriet. Beide vergeten groenten zijn nogal moeilijk te schillen, vandaar. Zie ook www.vergetengroenten.nl
- Van de asperge (Asparagus officinalis) worden de jonge scheuten geteeld als groente. De witte zijn, net als witlof, onder de grond gegroeid. De groene hebben van het daglicht mogen genieten. De vroegste bewijzen van aspergeconsumptie zijn gevonden in Egypte en dateren van circa 2750 v. Christus.
- In sommige Europese landen, zoals Polen, groeien asperges nog in het wild. Vandaar ook die Poolse aspergestekers. Ook in Nederland zie je ze wel, in duinen en langs rivieren.
- Asperges kunnen geschild en ongekookt ingevroren worden. Voor bereiding, bevroren in kokend water doen en aan de kook brengen.

Asperges eten in Zeeland
- Restaurant Onder de Linden (www.restonderdelinden.nl) ligt aan een van de mooiste Zeeuws-Vlaamse dorpspleinen in Zuiddorpe, met eeuwenoude lindebomen. Het restaurant heeft naam gemaakt met drie seizoenstoppers: vanaf mei, Zeeuwse asperges , in de maand juli, de Oosterscheldekreeften en in het jachtseizoen, Vlaamse polderhazen en -fazanten.
- Eén keer in het jaar komt voor het Aspergepunt de horeca die met de Walcherse asperges koken de schuur koken voor 120 man, voor 17,50 euro per couvert. Daarvoor kunnen de gasten kiezen uit vier hoofdmaaltijden plus nagerecht en vier verschillende wijnen. Een vinologe vertelt wat, de koks vertellen wat en als de klanten weggaan, krijgen ze nog een pond asperges mee. "Er zijn nu al mensen die vragen of ze zich op kunnen geven maar dat kan helaas niet." Bij de opening van het aspergeseizoen, eind april, begin mei begint de inschrijving en op 2 juni is het eetfeest. Er liggen dan folders bij de horeca, La bonne Auberge, De Mug, Stroskerkse huis. Voorafgaand aan de kookdemonstratie wordt een rondleiding gegeven bij de aspergevelden.
- Het Aspergepunt is gelegen aan de Abeelseweg 13 in Middelburg. Wie een keer wil komen kijken hoe asperges gestoken worden, is vier ochtenden in de week welkom op het Aspergepunt.
- Andere aspergetelers in Zeeland: Van Daele aan de Emmabaan 83 in Koewacht, Fonteijne aan de Vertonsweg 3 in Burgh-Haamstede (tevens boerderijwinkel en -camping) en Hanse aan de Platteweg 6 in Zierikzee (ook groene asperges, ganzeneieren, groenten van eigen grond en streekproducten).

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant
Auteur: Ondine van der Vleuten




zondag 1 april 2012

Zeeuwse Whisky *Eylandt Legend", een bijzonder project...

De eerste vaten Zeeuwse whisky liggen gereed bij Meinderd Kampen in zijn destilleerderij aan de Havenkade in Bruinisse. De naam: "Eylandt Legend". Wat zes jaar geleden als hobby begon is inmiddels uitgegroeid tot een echt bedrijf.

Nog steeds met liefhebberij als drijfveer, maar waar inmiddels wel hard voor gewerkt moet worden in de late en vroege uurtjes én in het weekend, want daarnaast heeft Kampen nog steeds een vaste baan. "Ik zit in de haardenverkoop", laat hij weten. Zijn destilleerderij begon hij met hulp van zijn zwager Gert de Keijser en vriend Jeroen Kik. Zij verlenen nog wel hand- en spandiensten, maar hebben het vooral ook druk met hun eigen banen.

Daarom helpt Meinderds vrouw Hanna de Keijser tegenwoordig steeds vaker mee met het noteren van de orders, het afvullen van de flessen en alles wat verder nodig is. Behalve het stoken, want dat is exclusief het werk van Meinderd zelf. Hij heeft daarvoor de beschikking over een nostalgische ketel, een gerestaureerde Stonner uit 1935 en sinds kort over een zelf gebouwde aanzienlijk groter exemplaar om te kunnen blijven voldoen aan de groeiende vraag.

Zo stookt Meinderd onder meer uit de druivenpulp van wijnboerderij De Kleine Schorre in Dreischor de Zeeuwse grappa. Hij doet dat zoals dat in Italië en Duitsland gebeurt, dus destilleren met schil en al, hetgeen smaak en geur ten goede komt.

Nostalgie en ambachtelijkheid staan hoog in het vaandel bij 'Kampen Destillateurs'. Vandaar dat Meinderd zijn nieuwe stookketel voor het aanzien een houten mantel heeft gegeven. Ook gaat hij bewust in zee met molen De Hoop in Zierikzee voor het betrekken van zijn gerst voor de Zeeuwse whisky die hij binnenkort hoopt te maken. "In het voorjaar 2009 was daarvoor onze moutvloer gereed. Daarop moet de gerst ontkiemen en vervolgens door rook worden gedroogd", zegt de destillateur.

Meinderd zet in op de productie van een Zeeuwse single malt te vergelijken met de Schotse Tallisker whisky. De voorwaarden voor zo'n smaakvol product hier in Zeeland zijn volgens hem te vergelijken met die in Schotland. Hij laat zijn Zeeuwse whisky rijpen op houten zogeheten Speyside vaten uit Schotland en inmiddels is het bijna zover dat het eindresultaat geproefd mag worden.


Een bijzonder project, uniek in de whisky-wereld!!

Het ontstaan van de eerste Zeeuwse Whisky. Geproduceerd van Zeeuwse gerst. Gemout en ge-eest in onze in-huis mouterij. Gemalen in onze maalderij. Uiteindelijk gedestilleerd in onze houtgestookte destillatieketel in onze ambachtelijke destilleerderij gelegen aan de vissershaven van Bruinisse. Het eerste vat "Eylandt Legend" wordt gelagerd op refill-bourbon vaten. Single Distillation, Single malt, Single cask op cask-strength.


Follow the taste of aging whisky:

Wanneer u een aandeel aanschaft ontvangt u:
- 20cl New White Spirit "Eylandt Legend 2010 Revelation"
- 20cl na 1 jaar vatrijping "Eylandt Legend Echoes 2011"
- 20cl na 2 jaar vatrijping "Eylandt Legend Echoes 2012"
- 70cl Single malt, Single cask Zeeuwse Whisky "Eylandt Legend" na 3 jaar vatrijping in een genummerde oplage op naam van de eigenaar Deze krijgt u uitgereikt op het bottelingsfeest in 2013.

U kunt een voorkeur aangeven voor het aandeelnummer. Wees snel, er zijn maar 180 aandelen beschikbaar.

Aandeel "Eylandt Legend" 99.95 EUR




Recepten met Oosterscheldekreeft

Recepten van Bart de Bree: chef-kok Hostellerie Schuddebeurs

Salade met Oosterscheldekreeft


Dit Unieke Boek bestellen?
Boodschappen
Visboer
1 kg Oosterscheldekreeft

Groenteboer
1 bloemkool
1 takje dragon
1/5 citroen
1 butturnut pompoen
200 gr microleaf sla

Supermarkt
5 l court-bouillon
zout/peper
50 gr amandelschaafsel
60 gr crème fraiche


Bereiding
  1. De Oosterscheldekreeft afkoken in court-bouillon, af laten koelen en uit de schaal halen.
  2. De sla wassen in ruim water tot er geen zand meer achter blijft in het water. Dan drogen in de slacentrifuge. Bewaren in een afgesloten bak in de koelcel.
  3. Bloemkoolcouscous maken door met de microplaine (rasp) ‘korrels’ van de bloemkool te raspen. Deze kort blancheren, koud spoelen, goed laten drogen en koud zetten in de koelkast.
  4. Amandels bruneren in de oven en in een afgesloten bak bewaren.
  5. Pompoencrème maken van Butturnut pompoen door deze door de helft te snijden, in de aluminiumfolie met boter, peper en zout te wikkelen en vervolgens te garen (poffen) in de oven op 180 graden gedurende 45 minuten. Daarna laten afkoelen in de koelkast. Als de pompoen is afgekoeld, uit de aluminiumfolie rollen en dan het zaad eruit scheppen met een lepel. Dan het binnenste ‘vlees’ van de pompoen uit het vel scheppen en in de robotcoupe doen. Dit helemaal glad draaien met het mes. De crème in een bekken scheppen en op smaak brengen met peper en zout en crème fraiche. Op 1 kilo pompoen 250 gram crème fraiche. Doe dit in een bakje en zet koud.

Opmaak
Pak een rechthoekig bord en trek daar een mooie streep pompoencrème op met een lepel, van binnen tot en met de rand van het bord. Maak wat van de microleaf sla aan met wat olie en citroensap en doe een klein beetje op het bord. Rangschik hierop de in mooie stukjes gesneden Oosterscheldekreeft. Maak de bloemkool couscous aan met peper en zout en wat olijfolie en fijn gesneden dragon, en maak met twee lepels een mooie quinelle en leg deze op het bord. Strooi er wat van het amandelschaafsel over.

Eet Smakelijk..!


Oosterscheldekreeft van de BIGGREENEGG BBQ met Bietenrisotto


Ingredienten
1 Oosterscheldekreeft

Risotto:
300 gr risotto rijst
500 gr visfumet
100 bietenpuree
100 gr gesn sjalot
Peper en zout
2 el olijfolie
100 geraspte oude schapenkaas
80 gr geslagen room


Vinaigrette:
2 sjalotjes
400 gr EV olijfolie
6 takjes dragon, basilicum, tijm, koriander en dille.
6 gedroogde tomaten
10 olijven.
1 teen knoflook

Bereidingswijze
  1. Zweet gesnipperde sjalot aanzweten in de twee el olijfolie, niet kleuren, maar glazig, rijst toevoegen en licht aanzweten.
  2. Beetje bij beetje visfumet toevoegen op laag vuur, totdat de rijst de juiste gaarheid heeft.
  3. Voeg bieten puree en kaas toe. Vlak voor het serveren de geslagen room er door spatelen.
  4. Voor de geroosterde kreeft: Snij de kreeft levend door en verwijder darm en maagzak.
  5. Haal eventuele coraille en andere zaken uit de kop en bewaar deze.
  6. Leg de scharen op de BBQ, deze hebben 8-10 minuten nodig. Smeer de kreeft in met een beetje olijfolie en lag deze op de vleeskant op het rooster, wanneer de kreeft er 3 minuten opligt deze omdraaien en nog 3 minuten garing geven.
  7. Schep op het laatst de coraille terug en gaar deze een paar minuutje mee.
  8. Voor de vinaigrette: Snij alle ingrediënten fijn en voeg deze aan de olie toe. Verwarm de olie tot max 80 gr C en laat dit min. 15 min trekken.
  9. Dresseer de risotto op bord samen met de kreeft en de scharen en besprekel het gerecht ruim met de vinaigrette.

Bekijk meer recepten met Oosterscheldekreeft op Kookse.TV

Bol.com

Nieuw: Alles voor koken, tafelen en huishouden