zaterdag 31 maart 2012

Het allereerste boek over de Oosterscheldekreeft

Met de opening van het Oosterscheldekreeftseizoen op 29 maart verschijnt het allereerste boek over de Zeeuwse kreeft: “De Oosterscheldekreeft”. Een (kook)boek over kreeft, met de ruige poëzie van Zeeland. Gestoeld op de gedachte: kreeft is er voor iedereen, puur en eerlijk. Karla Peijs (de commissaris van de Koningin van Zeeland) reikt het eerste exemplaar uit aan kreeftenvisser Jan van Westerbrugge.

De Oosterscheldekreeft is uniek en daar zijn we trots op! Ons Zeeuwse schaaldier wordt over de hele wereld geroemd vanwege haar stevigere vlees en de zoetere en vollere smaak. Ook de (Oosterschelde)kreeftvisserij is een bijzondere aangelegenheid; er gelden strikte regels voor de vangst en er mag niet het hele jaar op gevist worden. Hierdoor is kreeft een schaars en kostbaar product, een delicatesse. Vaak wordt zij daarom met culinaire hoogstandjes omgeven, maar dit is nergens voor nodig. Kreeft is er namelijk gewoon voor iedereen.

Dat laat dit boek zien. Puur en eerlijk. Zonder pretenties. We heffen de mythe rond de kreeft op en we ontrafelen alle raadselen. We zetten alles op een rij: hoe de kreeft te herkennen, waar zij haar bijzondere smaak aan te danken heeft, hoe zij gevangen, bereid én gegeten dient te worden, etc. etc. Met de mooiste anekdotes. Van visser tot bioloog tot meester-kok.

Remko Kraaijeveld en Ronald Timmermans (winnaars Beste Chefs Kookboek 2011) maakten samen dit boek over kreeft voor iedereen. Kraaijeveld maakte foto’s waar het zoute water van afspat. Vissers, tuinders en het Zeeuwse landschap met de ongeëvenaarde wolkenluchten. Het zout, zilt en het zoet. Geen obligaat opgemaakte borden met uitgekiende belichting, maar liefde op een bord in het landschap waar het allemaal vandaan komt. Timmermans vertaalt dat vervolgens in tekst en vorm. Ruig, direct en poëtisch.

Met basisrecepten voor iedereen, maar ook recepten van topchefs van de restaurants van de Kring van de Oosterscheldekreeft. En natuurlijk ontbreekt ook Sergio Herman niet...

Kom naar Zeeland met het boek De Oosterscheldekreeft; dat moet je lezen, proeven en beleven..!

Bestel dit boek bij Bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bol.com

Nieuw: Alles voor koken, tafelen en huishouden