woensdag 15 februari 2012

Zeeuwse Streekproducten

Zeeland staat bekend om zijn visspecialiteiten. Kan eigenlijk ook niet anders in een provincie omgeven door water. Maar ook het Zeeuwse land brengt vele Zeeuwse lekkernijen voort als Appelaere, Lamsoor en pré salévlees.

Op culinair gebied staat Zeeland aan de Nederlandse top. Zeeland kent enkele gerenommeerde restaurants die werken met streek- en seizoensgebonden producten. Er is een ruime keuze uit restaurants, eetcafés, strandpaviljoens, bistro's en visstalletjes.

 Voor visliefhebbers                                          
Visliefhebbers hebben ruime keus. Oosterschelde kreeft, mosselen, zoetwater paling, oesters of wijngaardslakken... de rijkdom van de Zeeuwse wateren is ongekend. In de vismijnen van Colijnsplaat, Vlissingen en Breskens wordt dagelijks verse vis aangevoerd. Het kreeftenseizoen loopt van april tot en met half juli. Mosselen niet alleen meer gegeten als de 'r' in de maand zit, maar zijn bijna het hele jaar door vers te koop (augustus tot april). Met zeekraal, lamsoor en een goed glas mosselbier erbij, is Zee-land dan echt te proeven.

Verkoop van streekproducten
Zeeland is van oudsher een agrarische provincie. Maar door lage opbrengsten en hoge kosten hebben boeren het steeds moeilijker. Toch heeft het Zeeuwse boerenland een grote aantrekkingskracht op toeristen en recreanten. Die zijn vaak geïnteresseerd in vers-van-het-land streekproducten. Steeds meer agrarische bedrijven verkopen streekproducten, zoals boerenkazen, eigengemaakte jam en boerderij-ijs. Vaak is het ook mogelijk om even over het erf of door boomgaarden te lopen.

In tal van Zeeuwse restaurants wordt gewerkt met streekproducten, zoals groenten, fruit en zuivel. Op de menu's prijkt niet alleen het bekende mosselpannetje, maar ook voor de niet vishebbers heeft de Zeeuwse menukaart voldoende te bieden. Wat te denken van carpaccio van rundvlees met uitgebakken Zeeuwse spekjes, varkenshaas met Zeeuwse mosterdsaus, Stoverij van présalé lam met groenten en kruiden of Zeeuws babbelaarijs.

Misschien wel de bekendste streekproducten zijn de Zeeuwse bolus en de boterbabbelaar. Een bolus is een zoete lekkernij gemaakt van witbrooddeeg met gecarameliseerde bruine suiker. De Zeeuwse boterbabbelaar is een prima souvenir voor het thuisfront, verkrijgbaar in zakjes of blik.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bol.com

Nieuw: Alles voor koken, tafelen en huishouden