Visliefhebbers hebben ruime keus. Kies je voor mosselen of Oosterschelde kreeft? Misschien toch liever zoetwater paling of haring. Verse vis recht uit zee en zo op je bord... Hoe kan het ook anders met de zee binnen handbereik. Op de visafslag is er altijd bedrijvigheid; wie wil er nu niet de beste vis inslaan?
Maar liefst 7 Zeeuwse restaurants zijn bekroond met 1 of meerdere Michelin sterren. Restaurant Oud Sluis in Zeeuws-Vlaanderen, met de bekende chefkok Sergio Herman, heeft maar liefst 3 sterren op zijn naam staan.
Op een terrasje bestel je bij koffie of thee een Zeeuwse bolus; een zoete lekkernij waar je nog net je vingers niet bij opeet. Of koop ze gewoon zelf bij de bakker of in de supermarkt. Blijft je aankoop tot thuis bewaard?
"Geheim" Recept voor Zeeuwse Bolussen:
Ingrediënten:
- 500 gram Bloem
- 1 mespunt Zout
- 3,5 deciliter Melk
- 50 gram Gist
- 75 gram Boter
- 1 Ei
- 250 gram Bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels kaneel
Werkwijze:
- Zeef de bloem boven een schaal en doe daar wat zout bij. Verwarm de melk tot dat deze lauwwarm is. Los dan de gist samen met de boter op in een klein beetje lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en doe daar de gistoplossing in die zojuist gemaakt is.
- Klop nu het ei los en doe dat ook in datzelfde kuiltje bij de gistoplossing. Giet nu scheutje voor scheutje de rest van de lauwe melk bij de bloem en ga nu alles vanuit het midden kneden tot een lekker soepel deeg.
- Laat het deeg ca. 1 uur rijzen onder een vochtige doek op een warme plaats. Ondertussen dat het deeg rijst kun je alvast de kaneel en de bruine basterdsuiker door elkaar mengen.
- Na het uur rijzen moet je het deeg nog een keertje goed kneden. Weeg dan kleine deegstukjes af van 60 gram. Laat deze deegstukjes 15 minuten liggen onder een plastic zak of zeiltje. Na de 15 minuten kun je de deegstukjes een beetje door het suiker-kaneelmengsel rollen en weer 15 minuten laten rijzen.
- Nu het echte werk. Rol de deegstukjes door de suiker uit tot lange strengels, en rol ze op je vinger op als een drol. Als je niet weet hoe dat moet moet je even hier kijken, dan kan je zien hoe een echte bakker dat doet. Het is heel simpel, pak de strengel aan het uiteinde tussen je duim en wijsvinger, en draai dan de strengel in 2 keer rond je vinger. Als dat niet lukt probeer het dan op het aanrecht dat gaat iets makkelijker.
- Leg de bolussen gelijk op een beboterde of met bakpapier bekleedde bakplaat met het uiteinde van de bolus onder de bolus. Laat de bolussen onder een plastic zeil een half uur rijzen.
- Verwarm de oven alvast voor op 250 graden Celcius. Bak de bolussen in 10 minuten gaar en bruin. Na het bakken de bolussen gelijk omdraaien maar pas op voor de suikerstroop want die is erg warm.
- Laat de bolussen nu afkoelen maar niet droog worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten