vrijdag 10 februari 2012

Cassoulet

Cassoulet (een Franse bonenschotel) heeft eigenlijk geen eigen naam. Het gerecht is vernoemd naar de aardewerken schaal (cassoulet) waarin het in vervlogen tijden in de gemeenschappelijke dorpsovens gebakken werd.

Op een camping aan de Dordogne stookten wij iedere avond met de andere gasten een groot kampvuur en gebruikten we niet zelden een gezamenlijke maaltijd.

Hoewel niet bepaald een "zomers" gerecht, kookten we op een frisse avond (bij gebrek aan een aardewerken cassoulet en een oven) in een grote pan op het houtvuur een heerlijke Cassoulet voor 20 personen..!

Hieronder het recept (maar dan voor 4 personen):

Ingrediënten:
  • 100 gr. dobbelsteentjes of een stukje ontbijtspek (gerookt spek)
  • 4 saucijzen (of catalaanse wostjes van AH)
  • 4 Varkensribben
  • Confit de canard (4 eendenbouten) of 4 kippenbouten
  • Eenden of ganzenvet (onmisbaar)
  • 2 potten cannellinibonen of (grote) witte bonen
  • Een winterwortel
  • Blikje gepelde tomaten
  • 3 uien
  • 4 tenen knoflook
  • Bouquet garni
  • Scheutje witte wijn
  • Peper
  • Zout

Bereiding:
  • Smelt het eendenvet in een grote gietijzeren pan
  • Bak het vlees (en evt. de kippenbouten) aan en zet het apart (de confit hoef je niet aan te bakken, die is al gaar)
  • Bak de fijngesneden uien, wortel en knoflook aan
  • Voeg de tomaten (in blokjes), de witte wijn en het bouquet toe en voeg het vlees(niet de confit) weer toe aan de pan
  • Laat 45 min. zachtjes pruttelen en laat het vocht inkoken
  • Voeg de bonen en evt. de confit toe en laat nog 5 min. doorwarmen
  • Klaar!
Bon Apétit..!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bol.com

Nieuw: Alles voor koken, tafelen en huishouden